“Plots, na enige omtrekkende bewegingen, latent geconcentreerd maar zonder plan, stap ik een tekening binnen. De weg gaat langs allerlei indrukken: omgewaaide bomen, vrouwelijk schoon, opgeluchte rolconflicten, drank, vrijheid van olifant en vis, een heimelijk verlangen, paradijsappels, angsten en beven, mannelijk zaad, hondenkoppen, een zwoele zomer zon. Zo’n route is lang, soms ook heftig en komt met enig mededogen uiteindelijk in balans. Morgen weer een tekening, ook al snap ik er niets van”.

 

Ruben van Veen maakt tekeningen, schilderijen en werken op strokarton in een figuratief intuïtieve werkwijze. Het leidend thema is de mens en de complexe verhouding van mensen tot elkaar. Zijn werk gaat over verlangens en angsten en geeft de dunne scheidslijn aan tussen verleiden en afstoten, harmonie en conflict, tederheid en gevecht.
Zonder vooropgezet plan begint hij te tekenen. Dan verschijnt er altijd weer een mensfiguur. Veelal vergezeld door een dier, een vrucht, een alledaags voorwerp. Deze combinatie van beelden geven een kijkje in een bizarre wereld. Niet zonder ironie verbeeldt hij het raadselachtige van het leven en is hij op zoek naar een voortdurend wisselend schoonheidsideaal.

 

Ruben van Veen (1960) studeerde economie aan de EUR en volgde teken- en schilderlessen aan de Volksuniversiteit te Gouda en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Zij eerste expositie is in 1992. Zijn werk is opgenomen in museale en particuliere collecties.
In 2016 verscheen het kunstboek “Ruben van Veen / Tekeningen Schilderijen Kartonnen” met een selectie van zijn werk over de periode 1994 – 2016.

 

Opdrachten:
Museum voor Hedendaagse Kunst “De verborgen tijd”, Gouda.

Galerie Zigt, Gouda.

Hidden Times, Gouda.

De Jong & Gortemaker Architecten, Rotterdam.

Museum Gouda.